Array
(
    [0] => WP_Term Object
        (
            [term_id] => 7175
            [name] => Actualités
            [slug] => actualites
            [term_group] => 0
            [term_taxonomy_id] => 7175
            [taxonomy] => category
            [description] => 
            [parent] => 0
            [count] => 98
            [filter] => raw
            [term_order] => 1
            [cat_ID] => 7175
            [category_count] => 98
            [category_description] => 
            [cat_name] => Actualités
            [category_nicename] => actualites
            [category_parent] => 0
        )

)

Actualités

Corporate – Avril 2003

DE MOOISTE COGNACS TER WERELD

TEKST Nico McGough

Het Franstalige Zwiserse zakenblad Bilan noernde hern on de luatste der Mohicanen. Terecht want Jean Grosperrin is een buitenbeentje in de Cognacwereld. Hij is een gedreven man die van natuurlijke, oorspronkelijke producten houdt en al jaren met lede ogen de opmars van de grote multinationale drankconglomeraten aanziet. Hij is namelijk van mening dat liefhébbers van cognac recht hebben op dat hele kleine beetje cognac van uitzonderlijke kwaliteit dat niet door de grote cognachuizen wordt opgekocht om te eindiqen in de mélange van de VSOP’s, de XO’s en andere cognacs die op grote schaal worden geproduceerd. Hij wil die liefhebbers laten proeven hoe geweldig de oorspronkelijke cognacs vroeger gemaakt werden en hoe mooi – en andeers- individuele cognacs kunnen zijn indien je ze niet vermengt en ze de tijd geeft om tot ontwikkeling te komen.

UITZONDERELUK TALENT

Dankzij Jean zijn nu in een Frankrijk en een klein aantal andere landen zijn zeer bijzondere cognacs te vinden, In Nederland zjin enkele van Jean’s verzameling cognacs, genaamd Cognacs de Collection, verkrijgbaar bij Wijnkoperij De Gouden Ton met winkels in verschillende steden. Jean’s “Cognacs de Collection” hebben een aantal kenmerken gemeen die je bij cognacs van de bekende grote huizen niet of nauwelijks kan vinden. Het begint al met de keuzes die Grosperrin maakt op zijn zoektocht naar cognacs voor zijn werzameling. Hij staat bij kenners bekend als iernand met een wel zeer uitzonderlijk talent om cognacs van de allerbeste kwaliteit bij kleine cognacboeren te vinden. Als hij besluit die aan te schaffen, dan brengt hij ze zonder verdere poespas op fies. Dit betekent dat hij geen suiker toevoegt om een zoetere smaak te krijgen zoals bij vrijwel alle Cocnacs welgebeurd. Jean selecteert cognacs met een dergelijk moole zoete maar natuurlijke smaak, dat toevoeging van suiker niet eens gewenst is. Bovendien zou daarmee de oorspronkelijkheid van de cognac verdwijnen. Ook caramel, veel gebruikt om cognac een diepere kleur te geven, is taboe bij La Gabare, het kleine cognachuis van Jean.

COGNACS MET OOGSTJAAR

Daarnaast vermelden alle cocnacs uit de serie Cognacs de Collection het oogstjaar. alweer iets dat zeer is. De waar het cognac betreft uitermate strenge Franse overheid staat dit slechts in enkele gevallen toe Alleeerst dient de herkomst van de cognac door middel van officiële kelderdocumenten bewezen kunnen worden. Verder mogen de vaten niet bijgevuld zijn en ook dat dient bewezen te worden. En dan is er nog de zogenaamde Carbon 14 analyse die door een gespecialiseerd laboratorium gedaan moet worden en waarmee de leeftijd van vloeistoffen exact aangegeven kan worden. Alleen als dat alles klopt, mag een cognac een jaartal dragen. Tot slot mengt Jean de cognacs niet zodat zij op de markt komen als “single cask” zoals de Schotten hun bijzondere Malt Whiskies noemen. De verzameling verkrijgbare cognacs uit de serie Cognacs de Collection van Jean Grosperrin wijzigt voortdurend. Van tijd tot tijd ontdekt hij kleine voorraden oude cognac, maar wat helaas ook geldt is “op is op”. Zijn verzameling omvat cognacs uit de gebieden Grande Champagne, Petite Champagne, Fins Bois, Bons Bois en de uiterst kleine appellation Borderies.

EEN BEZOEKJE AAN HET PARADIJS

Voor een liefhebber van bijzondere digestifs staat een bezoek aan de kelders van Jean’s bedrijf La Gabare gelijk aan een bezoekje aan het paradijs. Al proevend val je van de ene verbazing in de andere. De jongste cognac is afkomstig uit het oogstjaar 1974. Het is een Petite Champagne die ruim 24 jaar in fust doorbracht. Er zijn Borderies uit 1960, 1961, 1964 en 1965. Deze zijn zo zeldzaam dat er slechts enkele honderden flessen van zijn. Het zijn heel bijzondere cognacs, die zo mooi en zacht zijn dat je als vanzelf wegdroomt en denkt aan de tijden dat er nog paarden werden gebruikt om de wijngaarden te bewerken en toen producenten vele malen kleinschaliger werkten dan vandaag de dag. Dan zijn er de sensationele Grande Champagne uit 1944, die gedurende 55 jaar rijpte in vat en een Bons Bois 1944, die door de toonaangevende wijnschrijver Nicholas Faith omschreven werd als “absoluut fanstisch, de meest bijzondere cognac die ik ooit gedronken heb”. De oudste cognacs die La Gabare op de markt brengt zijn nog veel ouder en maken onderdeel uit van een heel kleine exclusieve serie “Trésors de La Gabare”. Hier vinden wij cognacs uit de eerste helf van de vorige eeuw, waarvan op dit moment verkrijgbaar zijn de Fins Bois Râteau uit omstreeks 1934, de Grande Champagne No.24 en de Petite Champagne No.14. La Gabare heeft tot slot enkele nog veel oudere cognacs, die van voor 1900 zijn. Ik was recentelijk in de gelukkige omstandigheid om virjwel alle cognacs van La Gabare te mogen proeven en voor mij was er na afloop maar en conclusive: De cognacs van Jean Grosperrin’s ultrakleine cognachuisje La Gabare zijn inderdaad de mooiste cognacs ter wereld.

JEAN GROSPERRIN

Jean Grosperrin (1949) begon zijn leven als vondeling in de straten van Pariks en werd door een gezin uit Bourgondië opgenomen en opgevoed. Nadat hij de nodige opleidingen op het gebied van wijnbouw had doorgelopen, begon Jean daar ook zijn carrière. Hij leerde vervolgens het vak van een distillateur in Lorraine, waar hij Eau de Vie maakte uit Quetch en Mirabelle pruimen. Destijds mocht iedere boer jaarlijks 10 liter alcohol stoken zonder met de fiscus te hoeven afrekenen. Toen in 1959 aan deze wet een einde kwam, moest Grosperrin zijn bedrijfje sluiten en zijn mobiele distillatieketel waarmee hij boerderijen afging verkopen. Hij kwam in Montpellier terecht waar hij zijn land- en wijnbouwstudies voortzette en de nodige diploma’s haalde. Het waren magere jaren voor de familie Grosperrin. In 1990 belandde hij, met zijn gezin (twee dochters en een z00n) in Cognac, waar hij aanvankelijk Alembics (distillatieketels) aan de man bracht en twee jaar later als courtier La Gabare, een handelshuisje startte, Zijn achtergrond, opleiding en energie, maar vooral zijn kennis van zaken en bescheidenheid maakten dat hij als buitenstaander toch geaccepteerd werd in het gesloten cognacwereldje. In 1999 deed zich plotseling de mogelijkheid voor de zéér oude reserves van een klein cognacdomein te kopen. Jean was zó onder de indruk van de kwaliteit van deze cognacs, dat hij zijn zorgvuldig opgebouwde spaartegoed opnam en het aan deze voorraad cognac besteedde. Met geleend geld en de hulp van een klein reclame – en marketingbureau koos hij een naam voor zijn verzameling cognacs, “Cognacs de Collection”, selecteerde als flesmodel de originele 19e eeuwse doorzichtige, lange cognacfles en ontwikkelde zeer speciale etiketten en verpakking. Het was de verwezenlijking van een passie waar hij zijn leven lang van gedroomd had.

COGNAC LE ROCH

Onlangs lanceerde La Gabare, het cognachuis van Jean Grosperrin, een nieuwe lijn cognacs onder de naam Cognac Le Roch. Er is een VSOP Sélection en een XO Privilège, die beide bij de winkels van Wijnkoperij De Gouden Ton verkrijgbaar zijn. Uit eigen voorraden koos Jean een selectie van 12 jaargangen Petite Champagne en creëerde een cognac met een krachtig, kruidig bouquet met ondertonen van zwarte peperkorrels. Een levendige doch zachte smaak, waarin je caramel en peer proeft en afrondend ook kaneel, een kenmerk van excellente cognac. Voor de XO maakte hij gebruik van een mélange van ruim 50% cognac uit de appellation Grande Champagne en Petite Champage, daarmede een zogenaamde Fine Champagne ter wereld brengend uit maar liefst 15 jaargangen, de oudste van voor 1965 en de jongste uit 1991. Dit is als het ware een combinatie van Oosterse kruiden en het hout van de bossen van de Charente. Het brengt tonen van vanille en witte bloesem, daarmede ook tot uitdrukking brengend dat deze cognac zo’n twee decennia lang in de kelders gerust heeft. Een kanjer, met name indien je de cognac enige tijd in het glas geeft alvorens ervan te genieten.
Wilt u een overzicht ontvangen van de prachtige Cognac’s die momenteel beschikbaar zijn? Neem dan contact op met Corporate plaza info@corporateplaza.nl of stuur een e-mail naar info@dégoudenton.nl

Avez-vous l'âge légal
pour consommer de l'alcool ?

Vous n’avez pas l’âge légal pour consommer de l’alcool dans votre pays de résidence. Veuillez attendre quelques années avant de consommer de l’alcool. C’est une boisson dangereuse pour chacun d’entre nous, et toxique en dessous d’un certain âge. Si vous souhaitez obtenir des conseils d’orientation dans le secteur des vins et spiritueux, vous pouvez contacter les C.F.A, lycées et centres d’orientation situés dans les régions viticoles.
Si vous êtes arrivés sur ce site par erreur, vous pouvez cliquer sur le lien suivant : https://www.estuaire-gironde.fr/